Címlap Kulinária Élelmiszerhiány közelében: risotto és egyéb termékek válnak ritkaságokká a polcokon

Élelmiszerhiány közelében: risotto és egyéb termékek válnak ritkaságokká a polcokon

by Palya.hu
Published: Last Updated on 0 comment

Egyre több vásárló szembesül azzal a zavarba ejtő jelenséggel, hogy kedvenc termékei hiányoznak a boltok polcairól. Ami korábban a mindennapi bevásárlás magától értetődő része volt, ma már bizonytalansággal teli kutatássá válhat. Az egyik leglátványosabb példa erre a risotto rizs, különösen az Arborio vagy Carnaroli fajták, amelyek eltűnése sokak számára kézzelfoghatóvá tette az élelmiszerellátás zavarait. A polc, amely tegnap még roskadozott az olasz rizskülönlegességektől, ma kong az ürességtől. Ez nem véletlen, hanem egy komplex globális folyamat tünete.

A jelenség messze túlmutat egyetlen konyhai alapanyagon. Hasonló hiányosságok tapasztalhatók az olívaolaj, a dijoni mustár, sőt, bizonyos tésztafajták esetében is. Ezek a hiányok együttesen rajzolják ki egy olyan új valóság körvonalait, ahol az élelmiszer-bőség korszaka a végéhez közeledhet. Ahhoz, hogy megértsük, miért kell lemondanunk a krémes risottóról vagy miért kerül duplájába a spanyol olívaolaj, mélyebbre kell ásnunk a globális ellátási láncokat mozgató erők szövevényes hálójában.

A kiszáradt Pó-völgy: a rizshiány gyökere

A risotto rizs eltűnésének közvetlen oka Olaszországban keresendő. Az ország északi részén elterülő Pó-völgy Európa rizstermelésének fellegvára, ahonnan a legkiválóbb minőségű Arborio és Carnaroli szemek származnak. Ez a régió azonban az elmúlt években történelmi léptékű aszállyal küzd, amely drámai mértékben csökkentette a terméshozamokat. A Pó folyó vízszintje rekord alacsonyra süllyedt, a víztározók kiapadtak, és a gazdák egyszerűen nem tudták elárasztani a rizsföldeket, ami a termesztés elengedhetetlen feltétele.

A klímaváltozás itt nem egy távoli, elvont fogalom, hanem a mindennapi valóság. A csökkenő csapadékmennyiség és az egyre forróbb, hosszabb nyarak szinergiája olyan vízhiányt eredményezett, amelyre évtizedek óta nem volt példa. A gazdálkodók kénytelenek voltak csökkenteni a bevetett területeket, a megmaradt ültetvények pedig a vízhiány miatt jóval kevesebb termést hoztak. Az olasz rizstermelők szövetsége, az Ente Nazionale Risi szerint a termelés akár 30-40%-kal is visszaeshetett, ami azonnal éreztette hatását az európai piacokon.

A klímaváltozás nem kopogtat az ajtón; már rég betörte azt. A Pó-völgy kiszáradása intő jel, amely megmutatja, milyen sebezhető a modern élelmiszer-termelés.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Olaszország nemcsak a saját szükségleteit elégíti ki, hanem jelentős exportőr is. Amikor a hazai termelés ilyen mértékben visszaesik, a kormány és a termelők természetesen a belső piac ellátását helyezik előtérbe, ami az exportra szánt mennyiségek drasztikus csökkenéséhez vezet. Így jutunk el oda, hogy a magyarországi szupermarketek polcain is egyre nehezebb minőségi olasz risotto rizst találni, és ha mégis sikerül, az ára az egekbe szökött.

Az élelmiszerhiány mozaikdarabkái: több mint csak aszály

Bár a rizshiány mögött elsősorban a klímaváltozás okozta aszály áll, hiba lenne azt gondolni, hogy ez egy elszigetelt probléma. Az élelmiszerhiány és az áremelkedések hátterében egy globális ok-okozati hálózat áll, amelynek szálai a geopolitikától az energiaválságig érnek. Ezek a tényezők egymást erősítve hozzák létre azt a „tökéletes vihart”, amely az ellátási láncokat világszerte próbára teszi.

Az egyik legfontosabb tényező a geopolitikai feszültség, különösen az ukrajnai háború. Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabona- és napraforgóolaj-exportőrei közé tartoznak. A konfliktus miatt a termelés jelentősen visszaesett, a kikötők blokád alá kerültek, és a szállítási útvonalak bizonytalanná váltak. Ez nemcsak a búza és a napraforgóolaj árát lökte az egekbe, hanem a műtrágyapiacot is megbénította, hiszen Oroszország a világ egyik legnagyobb műtrágya-exportőre. A drága műtrágya pedig mindenhol megemeli a termelési költségeket, a brazil kávétól a magyar kukoricáig.

Ehhez kapcsolódik az energiaválság. A földgáz árának robbanásszerű emelkedése közvetlenül befolyásolja a műtrágyagyártást, amely rendkívül energiaigényes folyamat. Emellett a megdrágult üzemanyag a mezőgazdasági gépek működtetésétől a termények szállításáig minden egyes lépést költségesebbé tesz. Az üvegházak fűtése, a hűtőházak üzemeltetése, az élelmiszer-feldolgozó üzemek energiaellátása mind-mind olyan tételek, amelyek beépülnek a végső fogyasztói árba.

Végül, de nem utolsósorban, a COVID-19 pandémia utóhatásai is velünk maradtak. A lezárások alatt és után a globális logisztikai rendszerek komoly zavarokat szenvedtek. Konténerhiány, torlódások a kikötőkben, munkaerőhiány a szállítmányozásban – ezek a tényezők lelassították és megdrágították az áruk mozgását a világban. Bár a helyzet némileg normalizálódott, a rendszer még mindig sérülékenyebb és kevésbé rugalmas, mint a pandémia előtt volt.

Amikor az olajbogyó sír: a spanyol olívaolaj-válság

A risotto rizs mellett a másik ikonikus mediterrán termék, az olívaolaj is veszélybe került. Spanyolország, a világ legnagyobb olívaolaj-termelője, szintén súlyos aszállyal és extrém hőhullámokkal küzd. Andalúzia, az olajbogyó-termesztés szíve, sivatagosodással néz szembe. A fák a vízhiány és a perzselő hőség miatt kevesebb és gyengébb minőségű termést hoznak. A virágzás idején beköszöntő forróság megakadályozza a megfelelő termékenyülést, a szemek pedig aprók és szárazak maradnak.

A terméshozam drámai csökkenése miatt az olívaolaj ára soha nem látott magasságokba emelkedett. A spanyol gazdák és a feldolgozók is kongatják a vészharangot, mivel a készletek vészesen fogynak. Ez a hiány és áremelkedés végiggyűrűzik egész Európán, hiszen a legtöbb ország, köztük Magyarország is, jelentős mértékben támaszkodik a spanyol importra. Az extra szűz olívaolaj lassan luxuscikké válik, és a fogyasztók kénytelenek olcsóbb, de gyengébb minőségű alternatívákhoz vagy más típusú növényi olajokhoz nyúlni.

Az olajfa a mediterrán táj szimbóluma, a túlélés és a bőség jelképe. Amikor ezek a fák szenvednek, az egy egész kultúrát és gazdaságot rendít meg.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy más nagy termelő országok, mint Olaszország és Görögország, szintén hasonló klímaproblémákkal küzdenek, így nem tudják pótolni a spanyol kiesést. Sőt, az olajfákat egy baktériumos fertőzés, a Xylella fastidiosa is tizedeli, különösen Olaszország déli részén, ami tovább csökkenti a rendelkezésre álló mennyiséget. Az olívaolaj-piac volatilitása tökéletesen példázza, hogy az élelmiszerellátás biztonsága mennyire törékeny.

A mustár esete Kanadával: egy globális láncreakció

A mustár hiánya rávilágít a globális élelmiszerlánc gyengeségeire.
A mustár Kanadában egy váratlan klímaváltozás következtében drámaian megdrágult, ami globális élelmiszerhiányhoz vezetett.

Talán meglepő, de a francia dijoni mustár hiányának gyökerei nem Franciaországban, hanem a több ezer kilométerre fekvő Kanadában keresendők. Kanada a világ legnagyobb mustármag-exportőre, és a francia mustárgyártók hagyományosan innen szerzik be az alapanyag jelentős részét. A kanadai prériken, Alberta és Saskatchewan tartományokban azonban 2021-ben és 2022-ben is extrém hőhullámok és aszály pusztított, ami a mustármagtermést a felére, sőt, helyenként a negyedére vetette vissza.

A drasztikusan lecsökkent kínálat azonnal felverte a mustármag világpiaci árát. A francia gyártók, mint például a híres Maille vagy Amora, hirtelen alapanyaghiánnyal és horribilis beszerzési árakkal szembesültek. Mivel a „dijoni mustár” elnevezés földrajzi eredetvédelem alatt áll, nem helyettesíthetik az alapanyagot bármivel. A termelés akadozni kezdett, a gyárak kapacitásukat csökkentették, és a végeredmény az lett, hogy a francia, majd az európai boltok polcairól is eltűnt a dijoni mustár.

Ez a példa kiválóan illusztrálja a modern élelmiszer-ellátási láncok globalizált természetét és sebezhetőségét. Egy lokális, kanadai időjárási anomália képes volt hiányt okozni egy ikonikus európai termékből. Megmutatja, hogy a termelési folyamatok mennyire specializálódtak és koncentrálódtak, és egyetlen láncszem kiesése is az egész rendszer összeomlásával fenyegethet.

A mustárhiány arra is rávilágít, hogy a fogyasztóknak újra kell gondolniuk az elvárásaikat. Az a korszak, amikor minden termék az év 365 napján, állandó minőségben és áron elérhető volt, a múlté lehet. A jövőben sokkal nagyobb rugalmasságra és alkalmazkodóképességre lesz szükség mind a termelők, mind a vásárlók részéről.

A magyar valóság: aszály, árstop és a következmények

Miközben a globális trendek begyűrűznek Magyarországra, az országnak meg kell küzdenie a saját, specifikus kihívásaival is. A 2022-es év történelmi aszályt hozott, amely különösen az Alföldet sújtotta. A kukoricatermés katasztrofális volt, ami nemcsak az emberi fogyasztásra szánt termékeket, hanem az állati takarmányozást is alapjaiban rengette meg. A takarmányhiány és a magas árak közvetlenül vezettek a hús- és tejtermékek, valamint a tojás árának emelkedéséhez.

A magyar agráriumot az energiaárak emelkedése is rendkívül érzékenyen érintette. A gázolaj ára a mezőgazdasági munkákat, az áram ára az öntözést, a szárítást és a feldolgozást drágította meg. A gazdák költségei az egekbe szöktek, amit kénytelenek voltak beépíteni az áraikba, hozzájárulva ezzel a Magyarországon uniós szinten is kiugróan magas élelmiszer-inflációhoz.

A kormányzati beavatkozás, az egyes alapvető élelmiszerekre bevezetett árstop, egyedi helyzetet teremtett. Bár a cél a lakosság terheinek enyhítése volt, a közgazdasági logika szerint a rögzített ár alatti piaci ár hiányhoz vezet. A kereskedők nem voltak érdekeltek abban, hogy veszteséggel adják el ezeket a termékeket (pl. cukor, liszt, napraforgóolaj, csirkemell), ezért mennyiségi korlátozásokat vezettek be, vagy egyszerűen nem rendeltek belőlük annyit, amennyi a valós igényeket fedezte volna. Ez a jelenség tovább erősítette a vásárlókban a hiányérzetet és a bizonytalanságot.

Probléma Globális Ok Magyarországi Megjelenés Érintett Termékek
Rizshiány Aszály a Pó-völgyben (Olaszország) Importtermékek (Arborio, Carnaroli) hiánya, áremelkedés Risotto rizs
Olajár-emelkedés Aszály Spanyolországban, ukrán háború (napraforgó) Extra szűz olívaolaj és étolaj drágulása, étolaj árstop miatti hiány Olívaolaj, napraforgóolaj
Gabonaárak Ukrán háború, globális logisztikai zavarok Magas takarmányárak, dráguló pékáruk, lisztárstop Liszt, kenyér, tésztafélék, hús, tojás
Általános drágulás Energiaválság, magas műtrágyaárak Rekordmagas élelmiszer-infláció, csökkenő vásárlóerő Szinte minden élelmiszerkategória

Az árstop egy másik, nem várt következménnyel is járt: a kereskedők a más termékeken próbálták meg behozni a rögzített árú termékeken elszenvedett veszteségüket. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a nem árstopos termékek ára még meredekebben emelkedett, torzítva a piaci viszonyokat és tovább gerjesztve az inflációt.

Shrinkflation és skimpflation: a rejtett áremelés művészete

Az élelmiszerhiány és a költségnövekedés egy másik, alattomosabb jelenséget is életre hívott, amellyel a vásárlók nap mint nap szembesülnek. Ez a shrinkflation, vagyis a „zsugorfláció”, amikor a termék ára változatlan marad, de a kiszerelése csökken. A 200 grammos csokoládé hirtelen 180 grammos lesz, a 175 grammos tejfölből 150 grammos, az egyliteres gyümölcsléből pedig 0,9 literes. A gyártók így próbálják áthárítani a megnövekedett költségeket anélkül, hogy a polcokon látható árcédulát meg kellene változtatniuk, bízva a vásárlók figyelmetlenségében.

A jelenség testvére a skimpflation, amely talán még károsabb. Itt a kiszerelés és az ár változatlan marad, de a gyártó az összetevőkön spórol. A drágább, minőségi alapanyagokat olcsóbb, gyengébb minőségű alternatívákra cserélik. A valódi vajat pálmazsírral helyettesítik, a gyümölcstartalmat aromákkal és cukorral pótolják, a hústermékekbe pedig több vizet és adalékanyagot tesznek. Ez a minőségromlás sokszor csak a címkét alaposan áttanulmányozva vagy a termék ízén, állagán érzékelhető.

A shrinkflation a pénztárcánkat, a skimpflation pedig a minőségbe vetett bizalmunkat veszi el. Mindkettő annak a jele, hogy a rendszer a határait feszegeti.

Ezek a gyakorlatok aláássák a fogyasztói bizalmat és rontják az élelmiszerek tápértékét. A vásárlóknak minden eddiginél tudatosabbnak és figyelmesebbnek kell lenniük, ha el akarják kerülni, hogy kevesebbet kapjanak a pénzükért. Az apró betűs rész elolvasása és a grammra vagy kilogrammra vetített egységár figyelése alapvető vásárlási stratégiává vált.

A gasztronómia válasza: kreativitás a kényszer szorításában

Az élelmiszer-ellátás zavarai és az áremelkedések talán a vendéglátóipart sújtják a legkeményebben. Az éttermek, bisztrók és kávézók egyszerre szembesülnek a megugró alapanyag- és rezsiköltségekkel, valamint a csökkenő vásárlóerővel. Egy séf számára rémálom, amikor a menü alapját képező Arborio rizs vagy spanyol olívaolaj beszerezhetetlenné válik, vagy az ára a duplájára emelkedik.

Ez a helyzet azonban a kényszerű kreativitást is előhívja. Sok étterem kénytelen újragondolni az étlapját, és a nehezen beszerezhető, drága import alapanyagok helyett a helyi és szezonális termékek felé fordulni. Ez a váltás nemcsak gazdasági kényszer, hanem egy fenntarthatóbb gasztronómiai modell felé tett lépés is lehet. A séfek újra felfedezik a régi magyar gabonafajtákat, a helyi zöldségtermelők kincseit és a kevésbé ismert, de kiváló minőségű hazai alapanyagokat.

A menük rövidebbé, fókuszáltabbá válnak, és gyakrabban változnak a szezonális elérhetőségnek megfelelően. Megnő a „farm-to-table” (termelőtől az asztalig) szemlélet jelentősége, ahol az éttermek közvetlen kapcsolatot építenek ki a helyi gazdákkal, biztosítva a friss, megbízható forrásból származó alapanyagokat. Ez a modell csökkenti a szállítási költségeket, támogatja a helyi gazdaságot és egyedi, megismételhetetlen ízélményt nyújt a vendégeknek.

Az éttermeknek a pazarlás csökkentésére is minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetniük. A „nose-to-tail” (orrtól a farokig) és a „root-to-leaf” (gyökértől a levélig) filozófiák, amelyek az alapanyagok teljes körű felhasználását hirdetik, nemcsak etikai és fenntarthatósági szempontból fontosak, hanem gazdaságilag is elengedhetetlenek a túléléshez.

A jövő útja: alkalmazkodás és a rendszer újragondolása

A fenntartható mezőgazdaság kulcsfontosságú a jövő élelmezéséhez.
A jövő élelmiszerellátása érdekében fontos az éghajlatváltozás hatásainak figyelembevétele és a fenntartható termelési módszerek alkalmazása.

A jelenlegi élelmiszerellátási válság nem egy átmeneti anomália, hanem egy mélyreható paradigmaváltás előjele. A klímaváltozás, a geopolitikai instabilitás és a globalizált ellátási láncok sebezhetősége tartósan velünk maradnak. A kérdés az, hogyan tudunk alkalmazkodni ehhez az új valósághoz. A megoldás több szinten rejlik, a globális politikától az egyéni fogyasztói döntésekig.

A mezőgazdaságban elengedhetetlen a fenntartható és klíma-reziliens gyakorlatok elterjesztése. Ez magában foglalja a víztakarékos öntözési technológiák fejlesztését, az aszálytűrő növényfajták nemesítését, a talaj egészségének megőrzését célzó regeneratív gazdálkodást és a biodiverzitás növelését. A precíziós mezőgazdaság, amely drónok és szenzorok segítségével optimalizálja a víz- és tápanyag-felhasználást, szintén kulcsfontosságú lehet.

Politikai és gazdasági szinten újra kell gondolni a globális függőségeket. A lokális és regionális élelmiszer-ellátási láncok megerősítése csökkentheti a külső sokkoknak való kitettséget. A helyi termelők támogatása, a rövid ellátási láncok ösztönzése és a helyi feldolgozóipar fejlesztése nemcsak az ellátásbiztonságot növeli, hanem a vidéki gazdaságot is élénkíti.

Végül, de nem utolsósorban, a fogyasztói szemléletváltás is elkerülhetetlen. Tudatosabbá kell válnunk a vásárlásaink során, előnyben kell részesítenünk a szezonális és helyi termékeket, és drasztikusan csökkentenünk kell az élelmiszer-pazarlást. Az otthonainkban keletkező élelmiszer-hulladék a probléma jelentős részét teszi ki. Meg kell tanulnunk jobban tervezni, kreatívan felhasználni a maradékokat, és megbecsülni az ételt, amely az asztalunkra kerül.

A hiányzó risotto rizs a polcon sokkal több, mint egy apró kényelmetlenség. Egy figyelmeztetés, amely arra sarkall, hogy gondoljuk újra az élelmiszerhez fűződő viszonyunkat. A bőség korszaka, ahogyan eddig ismertük, talán véget ért, de ez egyben lehetőség is egy fenntarthatóbb, tudatosabb és ellenállóbb élelmiszer-rendszer felépítésére.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Az ismeretek végtelen óceánjában a Palya.hu  az iránytű. Naponta frissülő tartalmakkal segítünk eligazodni az élet különböző területein, legyen szó tudományról, kultúráról vagy életmódról.

© Palya.hu – A tudás pályáján – Minden jog fenntartva.