Címlap Egészség Emberi étel a kutyának: Mit adhatsz neki biztonsággal, és mit kell mindenképp elkerülnöd?

Emberi étel a kutyának: Mit adhatsz neki biztonsággal, és mit kell mindenképp elkerülnöd?

by Palya.hu
Published: Last Updated on 0 comment

A kutyák és az emberek évezredek óta osztják meg egymással az életet, és ennek a szimbiózisnak szerves része az étel is. Amikor a gazdi a konyhában sürgölődik, szinte elkerülhetetlen, hogy a hűséges négylábú társ is kapjon egy-egy falatot a „mi” ételeinkből. Ez a gesztus a szeretet és a gondoskodás kifejezése, ám rendkívül fontos tudatosítani, hogy ami az ember számára egészséges vagy ártalmatlan, az a kutyánk számára potenciálisan veszélyes, sőt, akár halálos méreg is lehet. A modern kutyatartás egyik legnagyobb kihívása éppen abban rejlik, hogy megtaláljuk azt a kényes egyensúlyt, ahol a kiegészítő táplálás gazdagítja a kutya étrendjét anélkül, hogy veszélyeztetné az egészségét.

A kutyák emésztőrendszere jelentősen eltér a miénktől. Bár a háziasítás során bizonyos mértékű adaptáció történt a keményítők feldolgozására, alapvetően a kutyák még mindig húsevő ragadozók (bár táplálkozásukat tekintve mindenevőnek is tekinthetők), akiknek a tápanyagigénye sokkal specifikusabb, különösen a vitaminok és ásványi anyagok tekintetében. Ennek a cikknek a célja az, hogy átfogó útmutatót nyújtson arról, melyek azok az emberi ételek, amelyekkel biztonsággal kiegészíthetjük kedvencünk étrendjét, és melyek azok a veszélyes élelmiszerek, amelyeket szigorúan kerülni kell.

Miért nem ehetnek a kutyák mindent, amit mi?

A leggyakoribb tévhit, hogy ha egy étel természetes és egészséges, akkor a kutyának sem árthat. Ez azonban messze áll az igazságtól. A kutyák szervezete hiányzik néhány olyan enzimtermelő képességből, amely az emberi szervezetben megtalálható. Különösen igaz ez a toxinok és bizonyos növényi vegyületek lebontására.

A kutyák mája sokkal kevésbé hatékonyan dolgozza fel bizonyos anyagokat, mint például a teobromint (csokoládéban található) vagy a koffeint. Ezek az anyagok sokkal hosszabb ideig keringenek a szervezetükben, felhalmozódnak, és kis mennyiségben is súlyos, akár toxikus reakciókat válthatnak ki. Ezenkívül a kutyák sokkal érzékenyebbek a sóra, a cukorra és a mesterséges édesítőszerekre, amelyek komoly emésztési és metabolikus problémákat okozhatnak.

A kulcs az adagolás és az összetétel. Míg egy kis darab sárgarépa kiváló kiegészítő, addig egy emberi adag fűszeres pörkölt teljes emésztési katasztrófát okozhat.

A fehérjék és a húsok biztonságos adagolása

A hús a kutya természetes étrendjének alapja. Fehérjékben, esszenciális aminosavakban és egészséges zsírokban gazdag, amelyek elengedhetetlenek az izomépítéshez, az energiaellátáshoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Azonban a húsok adagolása során is vannak alapvető szabályok, amiket be kell tartanunk.

Főtt húsok: A legegyszerűbb választás

A legbiztonságosabb és legkönnyebben emészthető választás a főtt, zsírszegény hús. Ideális a csirke, a pulyka, a marha és a bárány. Fontos, hogy a hús nyers vagy főtt állapotban is teljesen csontmentes legyen (kivéve a nyers, puha csontokat, lásd lentebb), és ami a legfontosabb: fűszerezetlen. A só, a hagyma, a fokhagyma és más általános fűszerek mind veszélyesek lehetnek a kutyák számára. Ha főtt húst adunk, azt mindig párolva vagy forralva tegyük, olaj és fűszerek hozzáadása nélkül.

Szervi húsok: Vitaminbomba mértékkel

A szervi húsok, mint a máj és a vese, rendkívül gazdagok A-vitaminban, B-vitaminokban, vasban és más létfontosságú tápanyagokban. Különösen a csirkemáj és a marhamáj népszerű a kutyatartók körében. Azonban a szervi húsok túlzott adagolása A-vitamin túladagoláshoz (hypervitaminosis A) vezethet, ami súlyos csont- és izomproblémákat okoz. Ezért a szervi húsokat maximum a napi étrend 5-10%-át tegyék ki.

Nyers hús és a BARF diéta

A BARF (Biológiailag Megfelelő Nyers Étrend) diéta hívei kizárólag nyers húsokat, csontokat és zöldségeket adnak a kutyának. Bár ez a táplálási forma a kutya természetes étrendjéhez áll a legközelebb, komoly odafigyelést és szakértelmet igényel. A nyers húsok adásakor fennáll a bakteriális fertőzés (szalmonella, E. coli) veszélye, ezért csak megbízható forrásból származó, friss húst szabad adni, és szigorúan be kell tartani a higiéniai szabályokat.

A főzés megöli a baktériumokat, de a főtt csontokat el kell kerülni, mert szilánkosra törnek és belső sérüléseket okozhatnak.

Biztonságos csontok: A nyers a kulcs

A kutyák imádnak rágni, és a csontok kiváló kalciumforrások. Azonban csak a nyers, húsos csontok (pl. csirke nyak, szárnyak, marha farokcsigolya) biztonságosak. A főtt csontok, függetlenül a mérettől és fajtától, rendkívül veszélyesek. A hőkezelés hatására a csontok megkeményednek és szilánkosan törnek, ami komoly fulladásveszélyt vagy bélrendszeri perforációt okozhat. Sose adjunk főtt csontot a kutyának!

Zöldségek: Rost, vitaminok és ásványi anyagok

A zöldségek kiváló kiegészítői lehetnek a kutya étrendjének, mivel rostot, vitamint, antioxidánsokat és vizet biztosítanak, miközben alacsony a kalóriatartalmuk. Segíthetnek a súlykontrollban és támogatják az egészséges emésztést. A kulcs itt is a megfelelő előkészítés.

A biztonságos zöldséglista

Számos zöldség van, amit a kutyák biztonsággal fogyaszthatnak, általában nyersen vagy párolva:

  • Sárgarépa: Kiváló béta-karotin forrás. Rágása segít tisztítani a fogakat. Adható nyersen vagy főzve.
  • Zöldbab: Alacsony kalóriatartalmú, jó rostforrás. Ideális túlsúlyos kutyák számára, akiknek gyakran éhes a pocakjuk.
  • Brokkoli és karfiol: Kis mennyiségben adhatók, de a túl sok brokkoli emésztési zavarokat okozhat. A szárát ne adjuk, csak a rózsákat.
  • Édesburgonya (batáta): Főzve, héj nélkül kitűnő szénhidrát- és rostforrás. Soha ne adjuk nyersen.
  • Tök (sütőtök): A sütőtök az egyik legnépszerűbb kiegészítő. Kiváló a hasmenés kezelésére, mivel magas a rosttartalma és könnyen emészthető. Adjuk főzve, pürésítve, fűszerezés nélkül.
  • Zöldborsó: Kis mennyiségben biztonságos, frissen vagy fagyasztott állapotban is adható.

Előkészítési tippek zöldségekhez

A kutyák emésztőrendszere nehezen bontja le a zöldségsejtek falát, ezért a maximális tápanyagfelszívódás érdekében a zöldségeket érdemes pürésíteni, apróra vágni vagy enyhén párolni. A párolás megkönnyíti az emésztést, különösen az idősebb vagy érzékeny gyomrú kutyák számára. Mindig mossuk meg a zöldségeket, és távolítsuk el a kemény részeket vagy magokat.

Gyümölcsök: A mérték a kulcs

A gyümölcsök mértékletes adása fontos az egészségükhöz.
A gyümölcsök, mint az alma és a banán, tápanyagokban gazdagok, de mindig mérsékelt mennyiségben adjuk őket a kutyáknak.

A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal, de magas a természetes cukortartalmuk (fruktóz). Emiatt csak kiegészítőként és szigorúan kis mennyiségben adhatók a kutyának, különösen a túlsúlyra hajlamos vagy cukorbeteg állatok esetében.

Biztonságos gyümölcsök listája

A következő gyümölcsök adhatók biztonsággal, magok és szár nélkül:

  • Alma: Kitűnő rost- és A-vitamin forrás. Mindig távolítsuk el a magházat, mivel az apró magok ciánvegyületeket tartalmaznak.
  • Banán: Magas cukor- és káliumtartalmú. Kis mennyiségben, jutalomfalatként adható.
  • Bogyós gyümölcsök (eper, áfonya, málna): Ezek az antioxidánsok igazi szuperhősei. Az áfonya különösen népszerű, és frissen vagy fagyasztva is adható.
  • Dinnye (görögdinnye, sárgadinnye): Magas víztartalma miatt kiválóan hidratál. Adjuk mag és héj nélkül.

A gyümölcsök és a cukor egyensúlya

Sokan elfelejtik, hogy bár a gyümölcsök egészségesek, jelentős kalóriatartalommal bírnak a cukor miatt. A kiegészítő táplálék (beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket) nem haladhatja meg a kutya napi kalóriabevitelének 10%-át. Ha túl sok cukrot kap, az elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és hosszú távon akár cukorbetegséghez is vezethet.

Gabonák és keményítők: Könnyen hozzáférhető energia

Bár a kutyák elsősorban húsra vannak optimalizálva, a háziasítás során a szervezetük alkalmazkodott a keményítők feldolgozásához. A gabonák és keményítők adhatnak energiát és rostot, de kizárólag jól megfőzve és fűszerezés nélkül.

Rizs és zab: Kíméletes választások

A főtt fehér rizs (különösen a túlfőzött) az egyik leggyakrabban ajánlott étel gyomorproblémák, hasmenés esetén. Könnyen emészthető, és segít megkötni a székletet. A barna rizs több rostot tartalmaz, de nehezebben emészthető.

A zabpehely (zabkása) szintén kiváló választás, feltéve, hogy tiszta vízzel vagy zsírszegény tejjel (ha tolerálja) készítjük el, és cukor, valamint ízesítők hozzáadása nélkül. A zabpehely kiváló forrása a vízben oldódó rostoknak, amelyek támogatják az egészséges bélműködést.

Kenyér és tészta: Csak mértékkel

A sima, fehér kenyér kis mennyiségben nem mérgező, de táplálkozási szempontból kevés értéket képvisel. Ha adunk, az legyen egyszerű, ízesítés nélküli, és kerüljük az élesztős tésztákat. A nyers élesztős tészta rendkívül veszélyes, mivel a kutya gyomrában erjedni kezd, gázt termel, ami súlyos puffadást és potenciálisan életveszélyes gyomorcsavarodást (GDV) okozhat. Ráadásul az erjedés során etil-alkohol is keletkezik, ami alkoholmérgezéshez vezethet.

A tejtermékek és a tojás dilemmája

A tejtermékek és a tojás értékes tápanyagokat tartalmaznak, de megfontolt adagolást igényelnek, mivel sok kutya laktózérzékeny vagy allergiás lehet.

Tojás: A tökéletes fehérje

A tojás a biológiailag legértékesebb fehérjeforrások közé tartozik, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és esszenciális zsírsavakkal. A kutyáknak főzve (rántotta, főtt tojás) adható a legbiztonságosabban, fűszerezés nélkül. Bár a nyers tojásfehérje tartalmaz egy avidin nevű enzimet, amely gátolhatja a biotin felszívódását, ez csak nagy mennyiségű nyers tojás rendszeres etetése esetén jelent problémát. A főzés semlegesíti az avidint.

Tejtermékek: Laktózérzékenység

Sok felnőtt kutya laktózérzékeny, ami azt jelenti, hogy hiányzik belőlük a laktóz (tej cukor) lebontásához szükséges laktáz enzim. A tej, a joghurt vagy a túró adása hasmenést, puffadást és gyomorpanaszokat okozhat. Ha mégis adunk tejterméket, válasszuk a laktózmentes változatot, vagy a nagyon alacsony laktóztartalmú, élőflórás joghurtot, ami segítheti a bélflóra egyensúlyát. A kemény sajtok (pl. cheddar) alacsonyabb laktóztartalmúak, de zsírosak és sósak lehetnek, ezért csak kis darabokban, jutalomfalatként adhatók.

Mindig teszteljük a tejtermékeket kis adaggal. Ha a kutya nem mutat emésztési zavarokat, akkor mértékkel adható, de sosem válthatja ki a fő táplálékot.

A tiltólista: Emberi ételek, amelyek mérgezőek a kutyák számára

Ez a szakasz a legkritikusabb. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek kis mennyiségben is súlyos, akár életveszélyes mérgezést okozhatnak. Minden gazdinak tisztában kell lennie ezekkel a veszélyekkel, és gondoskodnia kell arról, hogy ezek az ételek a kutya számára elérhetetlenek legyenek.

Csokoládé: A teobromin veszélye

A csokoládé a leginkább ismert mérgező étel kutyák számára. A csokoládé tartalmaz egy teobromin nevű vegyületet, amit a kutyák sokkal lassabban metabolizálnak, mint az emberek. A teobromin felhalmozódik a szervezetben, és stimulálja az idegrendszert és a szívet.

A mérgezés súlyossága függ a csokoládé típusától és a kutya méretétől. A legsúlyosabb veszélyt a feketecsokoládé és a sütőcsokoládé jelenti, mivel ezek a legmagasabb teobromin koncentrációval rendelkeznek. Tünetek lehetnek: hányás, hasmenés, fokozott szomjúság, nyugtalanság, remegés, görcsök, és súlyos esetben szívritmuszavarok, halál.

Xilit (nyírfacukor): A rejtett gyilkos

A xilit (vagy nyírfacukor) egy mesterséges édesítőszer, amely egyre több emberi termékben megtalálható: cukorkákban, rágógumiban, fogkrémekben, és egyre gyakrabban a mogyoróvaj egyes fajtáiban. A xilit a kutyák számára rendkívül mérgező. Még kis mennyiségben is a hasnyálmirigy hirtelen és masszív inzulinkibocsátását idézi elő, ami a vércukorszint (hypoglycaemia) veszélyes leesését okozza. Kezelés nélkül ez a vércukorszint-csökkenés gyorsan életveszélyes állapotba sodorhatja az állatot. Súlyosabb esetekben májelégtelenség is kialakulhat.

Hagymafélék: Allium fajok

Minden hagymaféle – beleértve a vöröshagymát, fokhagymát, metélőhagymát és póréhagymát – mérgező a kutyák számára. Ezek a növények tioszulfátokat tartalmaznak, amelyek károsítják a vörösvértesteket, vérszegénységet (anémia) okozva. Nem számít, hogy a hagyma nyers, főtt, szárított vagy porított formában kerül a szervezetbe; a toxikus hatás megmarad. A fokhagyma négyszer erősebb lehet, mint a vöröshagyma, bár egyes alternatív gyógyítók kis mennyiségű fokhagymát ajánlanak paraziták ellen – ez azonban rendkívül vitatott és kockázatos gyakorlat.

Szőlő és mazsola: Rejtélyes veseméreg

A szőlő és a mazsola toxicitásának pontos mechanizmusa még ma is kutatás tárgya, de az ismert, hogy mindkét gyümölcs akut veseelégtelenséget okozhat kutyáknál. Ez a toxicitás független a kutya méretétől vagy a lenyelt mennyiségtől. Néhány kutya ehet szőlőt tünetek nélkül, míg másoknál már néhány szem is végzetes lehet. Mivel nincs ismert biztonságos adag, a szőlőt és a mazsolát szigorúan távol kell tartani a kutyáktól.

Avokádó: Persin tartalom

Az avokádó persint tartalmaz, amely egy gombaölő toxin. Bár a persin a kutyák számára kevésbé mérgező, mint más állatok (pl. madarak) számára, nagy mennyiségben gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat. A legnagyobb veszélyt azonban az avokádó nagy magja jelenti, amely fulladásveszélyes, és bélrendszeri elzáródást okozhat.

Rejtett veszélyek a konyhában

A hagyma és a fokhagyma mérgező a kutyákra.
A hagyma és a fokhagyma mérgező a kutyákra, még kis mennyiségben is súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A legnyilvánvalóan mérgező ételek mellett számos olyan gyakori konyhai alapanyag és étel van, amely nem feltétlenül toxikus, de komoly emésztési és egészségügyi problémákat okozhat.

Alkohol és koffein

Az alkohol bármilyen formája (sör, bor, likőr, erjedt gyümölcsök) rendkívül veszélyes. A kutyák mája nem képes hatékonyan feldolgozni az alkoholt, ami alkoholmérgezéshez, légzési elégtelenséghez, kómához és halálhoz vezethet. Hasonlóan, a koffein (kávé, tea, energiaitalok) stimulálja az idegrendszert és a szívet, és hasonló tüneteket okoz, mint a teobromin mérgezés.

Sók és fűszerek

A kutyák sokkal érzékenyebbek a sóra, mint az emberek. A túlzott sóbevitel nátrium-ion mérgezést okozhat, amely tünetei: hányás, hasmenés, remegés, láz és rohamok. Ezért minden sós rágcsálnivalót (chipset, perecet, sós kekszet) el kell kerülni. Továbbá, a legtöbb fűszer, különösen a chili, a paprika és más irritáló fűszerek, súlyos gyomorhurutot okozhatnak.

Diófélék és magvak

Bár a legtöbb dióféle nem mérgező, nagyon magas a zsírtartalma, ami hasnyálmirigy-gyulladást (pancreatitis) okozhat. Különösen kerülendő a makadámdió, amely toxikus a kutyák számára. Bár a mérgezés ritkán halálos, gyengeséget, remegést, lázat és bénulást okozhat. A dió, a pekándió és a pisztácia magas zsírtartalma miatt szintén nem ajánlott.

A legtöbb mag (pl. alma, őszibarack, cseresznye) magháza ciánvegyületeket tartalmaz. Bár a kutya valószínűleg nem fogja megrágni a nagy magokat, a kisebb magokból származó cián felhalmozódhat a szervezetben.

Zsír és olaj: A pancreatitis kockázata

Az emberi ételek gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű zsírt és olajat, ami a kutyák számára komoly veszélyt jelent. Még a csontokról vagy húsokról levágott „egészséges” zsír is túl sok lehet a kutya emésztőrendszerének. A túlzott zsírbevitel, különösen egyszeri nagy adagban, kiválthatja a már említett hasnyálmirigy-gyulladást (pancreatitis).

A pancreatitis egy rendkívül fájdalmas és potenciálisan halálos állapot, ahol a hasnyálmirigy megduzzad és önmagát kezdi emészteni. Kerüljük a szalonna, a sült húsokról levágott zsír, a vajas ételek és a zsíros mártások adását. Ha zsírt adunk, az legyen kis mennyiségű, egészséges zsír, mint például a lazacolaj vagy a kókuszolaj.

Biztonságos kiegészítők és élelmiszer-adalékok

Ha a gazdi szeretné kiegészíteni a kutya étrendjét, érdemes olyan alapanyagokat választani, amelyek bizonyítottan előnyösek a kutya egészségére nézve.

Kókuszolaj és lenmagolaj

A kókuszolaj (mértékkel) támogathatja a kutya bőr- és szőr egészségét, mivel közepes láncú triglicerideket (MCT) tartalmaz, amelyek energiát is szolgáltatnak. A lenmagolaj és a lazacolaj (vagy más halolaj) kiváló forrása az Omega-3 zsírsavaknak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és támogatják az ízületeket, a szívet és az agy működését. Ezeket az olajokat a kutya tápjára öntve adhatjuk, de ügyeljünk a kalóriabevitelre.

Gyógynövények és fűszerek (biztonságosak)

Bár a legtöbb erős fűszert kerülni kell, néhány gyógynövény és enyhe fűszer biztonsággal adható, sőt, egészségügyi előnyökkel is járhat. A petrezselyem például kiválóan frissíti a leheletet, és vitaminokat tartalmaz. A kurkuma (kis mennyiségben) gyulladáscsökkentő hatású lehet, de mindig konzultáljunk állatorvossal a rendszeres adagolásról.

Táblázat: Gyors útmutató a biztonságos és tiltott élelmiszerekhez

A könnyebb áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázat összefoglalja a leggyakoribb emberi élelmiszerek státuszát:

Élelmiszer kategória Biztonságos (Feltétellel) Mérgező/Kerülendő
Hús és fehérje Főtt csirke/pulyka (fűszerezés nélkül), főtt tojás, szervi húsok (mértékkel) Zsíros húsok, sózott vagy füstölt húsok, főtt csontok
Zöldségek Sárgarépa, sütőtök, zöldbab, főtt édesburgonya, brokkoli (kis adagban) Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, nyers burgonya, gomba (vad)
Gyümölcsök Alma (mag nélkül), banán (mértékkel), áfonya, görögdinnye (héj és mag nélkül) Szőlő, mazsola, cseresznye/őszibarack magja, avokádó
Gabonák/Keményítők Főtt fehér rizs, zabpehely (vízzel főzve) Nyers élesztős tészta, cukros pékáruk
Egyéb Sima joghurt (élőflórás), laktózmentes tej, mogyoróvaj (xilit nélkül!) Csokoládé, kávé, alkohol, XILIT, makadámdió, sózott ételek

Gyakori tévhitek eloszlatása

A csokoládé mérgező a kutyák számára, így elkerülendő.
Gyakori tévhit, hogy a csokoládé kis mennyiségben is ártalmatlan a kutyáknak; valójában mérgező számukra.

A kutyatartók körében számos tévhit kering az emberi ételek etetésével kapcsolatban. Néhányat érdemes külön kiemelni a félreértések elkerülése érdekében.

Tévhit: Egy kis fokhagyma jó a paraziták ellen

Bár a fokhagyma tartalmazhat allicint, ami parazitaellenes hatású lehet, a fokhagyma tioszulfátokat is tartalmaz, amelyek vérszegénységet okoznak. A biztonságos és hatékony parazitaellenes kezelést mindig az állatorvos által felírt gyógyszerekkel kell megoldani. A fokhagyma adása kockázatos, különösen a kis testű kutyáknál.

Tévhit: A maradványokat el lehet etetni

Sokan úgy gondolják, hogy a vacsora maradékát odaadhatják a kutyának. Azonban a maradékok szinte mindig tartalmaznak sót, zsírt, fűszereket, hagymát vagy cukrot. Még ha a maradék nem is tartalmaz mérgező anyagot, a túl zsíros vagy fűszeres étel emésztési zavart, hasmenést vagy pancreatitis-t okozhat. A kutyának szánt emberi ételnek mindig tiszta, fűszerezés nélküli alapanyagnak kell lennie.

Tévhit: A macskaeledel csak más ízű

A macskaeledelnek és a kutyaeledelnek eltérő a tápanyag-összetétele, mivel a macskák szigorú húsevők. A macskaeledel sokkal magasabb fehérje- és zsírtartalmú, és tartalmaz taurint, amely létfontosságú a macskák számára, de a kutyák számára nem feltétlenül szükséges kiegészítőként. A kutya alkalmankénti macskaeledel fogyasztása nem árt, de a rendszeres etetése tápanyaghiányt vagy túlzott tápanyagbevitelt okozhat.

Életmentő lépések mérgezés gyanúja esetén

Ha a kutya valamilyen mérgező élelmiszert fogyasztott, a gyors reakció életet menthet. A mérgezés tünetei a lenyelt anyagtól függően változnak, de a leggyakoribbak a hányás, hasmenés, remegés, nyugtalanság, szapora szívverés vagy éppen letargia.

Azonnali teendők:

  1. Pánik elkerülése: Maradjunk nyugodtak, de cselekedjünk gyorsan.
  2. Azonosítás: Próbáljuk meg kideríteni, pontosan mit és hozzávetőlegesen mennyit evett a kutya. Ha lehetséges, mentsük el az étel csomagolását (különösen, ha xilitet tartalmazó termék volt).
  3. Állatorvos vagy ügyelet hívása: Ne várjunk a tünetek súlyosbodására. Azonnal hívjuk az állatorvost vagy a legközelebbi állatkórházat. Tájékoztassuk őket a kutya fajtájáról, súlyáról és a lenyelt anyagról.
  4. Önhánytatás tilalma: SOHA ne próbáljuk meg otthon hánytatni a kutyát anélkül, hogy az állatorvos ezt utasítaná. Bizonyos anyagok (pl. savak) a visszahányás során még nagyobb kárt okozhatnak.

Az idő kulcsfontosságú. A csokoládé vagy a xilit esetében a gyors beavatkozás (gyomormosás vagy hánytatás az állatorvosnál) megakadályozhatja a toxinok felszívódását.

Az adagolás és az előkészítés aranyszabályai

Ha úgy döntünk, hogy emberi ételekkel egészítjük ki kutyánk étrendjét, tartsuk be a következő alapvető szabályokat a biztonság és az egészség megőrzése érdekében:

1. A 10%-os szabály

A kiegészítő táplálék (jutalomfalatok, zöldségek, gyümölcsök) nem haladhatja meg a kutya napi teljes kalóriabevitelének 10%-át. A fő étrendnek mindig a kiegyensúlyozott, minőségi kutyatápnak kell lennie, amely biztosítja az összes esszenciális tápanyagot megfelelő arányban.

2. Mindig fűszerezés nélkül

Soha ne adjunk sót, cukrot, borsot, hagymaport, fokhagymaport vagy más fűszert. A tiszta, natúr állapot a legbiztonságosabb.

3. Megfelelő textúra

Különösen a kis- és közepes testű kutyáknál, valamint a mohó evőknél, ügyeljünk arra, hogy az étel ne okozzon fulladásveszélyt. Vágjuk fel a zöldségeket és gyümölcsöket apró, emészthető darabokra. A sárgarépát és más kemény zöldségeket pürésíteni vagy párolni érdemes.

4. Fokozatos bevezetés

Minden új ételt fokozatosan vezessünk be az étrendbe. Egy hirtelen változás, még ha egészséges ételről is van szó, is gyomorpanaszokat, gázképződést vagy hasmenést okozhat. Kezdjük nagyon kis adagokkal, és figyeljük a kutya reakcióját.

5. Konzultáció az állatorvossal

Ha a kutyának krónikus betegsége (pl. cukorbetegség, veseelégtelenség, allergia) van, minden étrend-kiegészítés előtt konzultáljunk az állatorvossal vagy egy állati dietetikussal. Ők segíthetnek meghatározni, mely emberi ételek támogathatják a kutya speciális egészségügyi igényeit anélkül, hogy kárt okoznának.

Különleges egészségügyi megfontolások

Egyes kutyák speciális étrendi igényekkel rendelkeznek, amelyek befolyásolják, hogy milyen emberi ételeket adhatunk nekik. A tápérzékenység és az allergia egyre gyakoribb probléma. A leggyakoribb allergének kutyáknál a marha, a tejtermékek, a búza és a csirke.

Amennyiben a kutya táplálékallergiás, a kiegészítő táplálás során is szigorúan kerülni kell a kiváltó fehérjét. Ilyen esetekben az egyetlen fehérjeforrású (monoprotein) húsok, mint a vadhús vagy a bárány, és az alacsony allergén potenciálú zöldségek (pl. sütőtök, édesburgonya) lehetnek a legjobb választások.

A túlsúlyos kutyák esetében a kiegészítő étrendnek rendkívül alacsony kalóriatartalmúnak kell lennie. A sárgarépa, a zöldbab és a tök kiválóan alkalmasak arra, hogy teltségérzetet biztosítsanak anélkül, hogy jelentős kalóriát adnának. Soha ne használjunk magas cukor- vagy zsírtartalmú emberi ételeket jutalmazásra.

A felelős kutyatartás a tudatosságon és az odafigyelésen alapul. Ha követjük a biztonságos ételek listáját, és szigorúan kerüljük a mérgező anyagokat, a konyhánkban található alapanyagok nemcsak biztonságos, hanem tápláló és élvezetes kiegészítői lehetnek kedvencünk mindennapi étrendjének, ezzel is erősítve a köztünk lévő köteléket.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Az ismeretek végtelen óceánjában a Palya.hu  az iránytű. Naponta frissülő tartalmakkal segítünk eligazodni az élet különböző területein, legyen szó tudományról, kultúráról vagy életmódról.

© Palya.hu – A tudás pályáján – Minden jog fenntartva.